Home > Overig > Welkom

Welkom

maandag 1 februari 2010

…op Bikkesement! Dit blog vormt een vervolg op het sinds september 2007 door mij onderhouden Bikken & Buizen, dat de ‘culinaire mantelzorg’ aan mijn hoogbejaarde ouders tot centraal onderwerp had. Daarover was ik na 2½ jaar echter wel zo’n beetje uitgepubliceerd. Doch het bloed kruipt waar het niet gaan kan en er bleek nog stof tot kookschrijven over.

Het nieuwe thema wordt gevormd door de nimmer aflatende strijd tegen onkunde in de thuiskeuken en de daarmee samenhangende toename van voedselbereiding uit pakjes, bakjes, zakjes en wat dies meer zij.

Het aantal Nederlanders dat nog een behoorlijk potje in elkaar weet te draaien neemt zienderogen af, omdat er bij de gemiddelde buurtsuper of keurslager een rijke sortering aan kant-en-klaar-maaltjes voor het grijpen ligt. Laat stáán dat men nog eens een uurtje de keuken induikt om seriéus met de pollepel te zwaaien, bijvoorbeeld ter bereiding van een traditioneel wildgebraad…

Talloze landgenoten (nee, jij natuurlijk niet!) kijken bij voortduring naar de vele onverminderd populaire kookprogramma’s op televisie, terwijl ze een diepvriespizza onder hun neus duwen. Ondergetekende hobbykok vindt dat jammer. Koken is immers niet moeilijk en in het algemeen hoeft het niet veel tijd in beslag te nemen. Je hebt er ook helemaal geen bijzondere instrumenten als stoomovens of Salamander-grills voor nodig.

Op dit weblog wil ik me inspannen om jou – de geïnteresseerde lezer – achter kookplaat of fornuis te krijgen en je eigen verse kostjes te bereiden: zònder overbodige kleur-, geur- en smaakstoffen, dus niet alleen smakelijk maar óók nog gezond.

Veel lees- en kookplezier!

Robert Jan

Volg Robert Jan via Twitter

Advertenties
Categorieën:Overig