Home > Media, Recepten > Vanillevla

Vanillevla

zondag 7 februari 2010

In één der afleveringen van de Keuringsdienst van Waarde (14 januari 2010) vroeg de redactie van het programma zich af waarom vanillevla geel is en of er werkelijk vanille in dat fabrieksgoedje zit. Even voor de duidelijkheid: je spreekt het niet uit als ‘vanieljevla’, zoals Roland Duong gedurende vrijwel de hele uitzending hardnekkig volhield.

Nee, natuurlijk zit er geen vanille in de vanillevla, net zomin als er chocolade in de chocoladevla zit of hopjes in de hopjesvla. Er zit vanilline in: dat is een uit houtpulp gewonnen smaakstofje.

En vanillevla is geel omdat die oorspronkelijk – toen je oma het nog maakte – werd bereid van eidooiers, maar die zitten er óók al sinds mensenheugenis niet meer in. De kleur van gele pakjesvla wordt bepaald door caroteen (uit worteltjes) en geelwortelextract.

Goed, dat vastgesteld hebbende gaan we nu – en voortaan hopelijk vaker – zèlf ouderwetse vanillevla maken. Laat Campina cum suis de pip maar krijgen, of desnoods iets aan hun lip.

  Ingrediënten

 • 1 lt melk of kookroom
 • 8 eidooiers
 • ½ stokje vanille
 • 50 gr suiker

Kerf om te beginnen het vanillestokje met de punt van een scherp mesje in de lengterichting door, zodat de smaak van het ‘merg’ makkelijker kan vrijkomen. Breng de melk of kookroom met het vanillestokje aan de kook en laat dat even trekken. Neem het vanillestokje er dan uit.

Roer de eidooiers met de suiker in een pannetje tot een dikke, wittige massa. Roer de melk of room hier doorheen en laat de vla onder goed roeren doorkoken. Haal de pan van de warmtebron en blijf roeren tot de vla voldoende is afgekoeld en er geen vel meer wordt gevormd.

Je kunt ook eierdooier èn eiwit gebruiken, maar dan heb je op deze hoeveelheid slechts twee eieren nodig. Wanneer zowel dooier als wit worden gebruikt mag de vla absoluut niet(!) koken, daar eiwit zeer gemakkelijk schift. In dat geval dient de pan au bain-marie te worden verwarmd.

Ik geef het je op een blogje: als je deze vla eenmaal hebt geproefd, koop je nóóit meer een pak krantenpapieren-vanillinepap!

Meer informatie over vanille en vanilline: kooktips.com

Categorieën:Media, Recepten Tags: ,
 1. maandag 8 februari 2010 om 20.16

  leuke nieuwe site, hoewel steeds een foto bij een recept het recept en de site aantrekkelijker maken!

  doe zo verder!

 2. Robert Jan
  dinsdag 9 februari 2010 om 00.51

  @Leen: je hoeft maar naar mijn oude blog te kijken om te zien dat ik bepaald geen begenadigd fotograaf kan worden genoemd. Bij daglicht gaat het nog wel maar mijn cameraatje is niet goed opgewassen tegen kunstlicht. En om nu een hele fotostudio om de keuken heen te bouwen gaat me ook wat ver. Het maken van mooie plaatjes laat ik dus beter over aan mijn partner-in-cooking: Sanne is daarin veel bedrevener.

 3. woensdag 10 februari 2010 om 00.02

  He, kijk dat ziet er toch leuk uit!! Ben ik effe een paar dagen weg en ineens een heel nieuw blog. Leuk! Overigens is de site wel errug langzaam. Ik weet niet of dat aan mijn verbinding ligt vandaag maar hij lijkt langzamer als de rest van het internet.
  Erg goed idee om vanillevla eens zelf te maken! Ga ik zeker proberen!

 4. zondag 21 februari 2010 om 10.30

  Zie het niet helemaal voor me: zelf vaniejevla (zo spreek ik het althans uit) maken. En als ik het al koop is het geen vanille- maar frambozenvla voor partner.

 5. Tineke
  donderdag 11 maart 2010 om 19.25

  Ik kwam via jouw reactie op een blog van culinette op deze blog terecht. Je schrijft leuk. Ik ben ook gelijk aan de slag gegaan met jouw recept van vanillevla. Alleen jammer, bij mij bleef hij zo dun als de melk. Jij misschien ideeen hoe dat zou komen? (Heb overigens 2 hele eieren genomen)

  Groet,

  Tineke

 6. Robert Jan
  vrijdag 12 maart 2010 om 20.56

  @Tineke: eerlijkgezegd heb ik geen idee. Bij voorkeur gebruik ik kookroom of zeer vette verse melk die rechtstreeks van de boer komt. Dus misschien dat het iets met het vetgehalte te maken heeft. Oh ja: de eieren die ik gebruik zijn óók al kakelvers.
  Overigens dank voor het compliment.

 7. Jan
  zaterdag 21 augustus 2010 om 18.16

  Op zoek naar een recept van vanillepudding of vla, zoals mijn oma die maakte, dreef me zoeven bijna tot wanhoop. Haast in ieder Google-resultaat, toevoegingen zoals maizena en zakjes met instant-weet-ik-al-niet-wat. Mijn oma kende dat niet eens, maar haar pudding en vla waren nog beter nog als van de toenmalige lokale (melk)boeren! Toen ik dan ook – uiteindelijk – het woord ‘Bikkesement’ in Google zag, voelde ik opluchting, omdat ik in de buurt moest zijn… letterlijk zelfs! In de buurt van het Brabantse, en misschien wel het Tilburgse, het Tilburg van mijn oma. Dank je Bikkesement, en dank je voor het in stand houden van simpele, oerdegelijke en (h) eerlijke recepten!!

 1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.