Home > Kookboeken, Recepten > Rogan Josh

Rogan Josh

maandag 15 februari 2010

‘Tastes of India’ is de titel van een Engelstalig kookboek dat door mijn zusje al jaren wordt gebruikt om haar Indische kostjes uit te bereiden.

Ik schrijf ‘Indisch’ waar je ‘Indiaas’ zou vermoeden: over die taalkundige kwestie heb ik op een ander blog eerder al eens iets opgemerkt.

De auteur van het eenvoudige – door een ringbandje bijeengehouden – boekje heet Molina Hazuria, afkomstig uit het district Firozpur in de Punjab: een streek die onder meer fameus is om zijn delicaat gekruide kebabs en tandoori-schotels.

Het werkje is door de in Jakarta woonachtige mevrouw Hazuria geschreven voor een Indonesisch lezerspubliek. Ik kreeg het vorige week cadeau van mijn zusje die op Bali woont. In enkele afleveringen ga ik haar favoriete combinatie bereiden, te beginnen met Rogan Josh: een smakelijke curry van schapenvlees.

    Ingrediënten:

  • 2 middelgrote uien, gesnipperd
  • 4-6 knoflooktenen, fijngehakt
  • 2 tl gember, geraspt of fijngehakt
  • 2 middelgrote tomaten, ontveld en gehakt
  • 1 kg schapenvlees, in dobbelsteentjes
  • 5 el arachideolie
  • 160 ml dunne yoghurt
  • 1¼ tl zout
  • 2 tl komijnpoeder (djinten)
  • 1 tl korianderpoeder (ketoembar)
  • 1 tl scherpe chilipoeder
  • ½ tl kurkumapoeder (koenjit)
  • 6 kruidnagelen
  • 6 peperkorrels
  • ca 2½ cm van een kaneelstokje
  • verse korianderbladeren (fijngehakt) en garam masala (zie: Daal) voor de garnering

Verhit de olie in een koekenpan. Voeg knoflook, gember en uien toe. Bak de uien mooi goudbruin. Voeg de tomaat toe en bak alles goed door tot de olie zich van het vocht begint te ‘scheiden’. Druk de tomaatblokjes tijdens het bakken met een pollepel fijn.

Voeg alle kruiden en specerijen toe, behalve de laatste twee die ter garnering dienen. Laat alles nog enkele minuten doorpruttelen en voeg dan de blokjes schapenvlees toe. Schep er vervolgens lepel-voor-lepel de yoghurt doorheen.

Kook alles 5 tot 7 minuten door, tot het meeste vocht is verdampt. Voeg dan 375 tot 500 ml water toe en laat het geheel een half uurtje sudderen.

Strooi er voor het opdienen de fijngehakte korianderbladeren en garam masala overheen. Heet serveren met rijst (kesar chaawal) of brood (chapati).

Wordt vervolgd

Advertenties
Categorieën:Kookboeken, Recepten Tags: ,