Home > Kookboeken, Recepten > Kesar Chaawal

Kesar Chaawal

dinsdag 16 februari 2010

Dat is Hindi voor saffraanrijst. Een vrolijk ogend en smakelijk bijgerecht dat kan worden geserveerd bij curry’s of andere uit India afkomstige gerechten.

    Ingrediënten

  • ca 400 gr langkorrelige rijst (basmati)
  • 1 tl saffraandraadjes, geweekt in 50 ml heet water
  • 3 el boter of geklaarde boter (ghee)
  • ca 2½ cm van een kaneelstokje
  • 4 kruidnagelen
  • 1½ tl zout
  • 3 groene kardemompeulen
  • ca 50 gr rozijnen

Was de rijst enkele keren met koud water. Verhit de boter in een pan met dikke bodem. Voeg kaneel, kruidnagelen, kardemom, rozijnen en zout toe en laat dat alles – onder voortdurend roeren – in een minuutje heet worden.

Voeg dan de gewassen rijst met ca ¾ lt water toe en breng het aan de kook. Doe zodra de rijst kookt de geweekte saffraan erbij. Temper de warmtebron, doe de deksel op de pan en laat de rijst in ongeveer 20 minuten garen.

Schep de saffraanrijst – alvorens op te dienen – een paar keer om met een vork. Pluk indien mogelijk het kaneelstokje, de kruidnagelen en de kardemompeulen uit de pan.
Strooi voor de variatie wat (ongezouten) amandelen en/of cashewnoten over de rijst.

Wordt vervolgd

Bron: Tastes of India – Molina Hazuria (vertaald uit het Engels, Robert Jan). Zie ook: Rogan Josh

Advertenties
Categorieën:Kookboeken, Recepten Tags: ,