Home > Kookboeken, Recepten > Chapati

Chapati

donderdag 18 februari 2010

Chapati is een pannenkoekvormige broodsoort die wordt bereid uit een stevig maar soepel deeg dat wordt gemaakt van tarwebloem uit India – atta genaamd – en water. Sommigen voegen aan het deeg ook nog wat zout en een scheutje olie toe maar ik volg de meest eenvoudige werkwijze van Molina Hazuria, auteur van ‘Tastes of India’. (Zie: Rogan Josh.)

Atta is het belangrijkste bestanddeel van de meeste platte broodsoorten uit India. Het is bloem van een harde tarwesoort die op het hele subcontinent wordt verbouwd. Harde tarwe kent een hoog gehalte aan gluten (een soort eiwit) hetgeen een sterk deeg oplevert dat zeer dun kan worden uitgerold. Bovendien is het bijzonder licht verteerbaar.

Stukjes van dit platte brood worden als ‘bestek’ gebruikt om vlees- of groentegerechten mee van het bord te pakken, te deppen of te lepelen.

    Ingrediënten

  • 280 gr atta: tarwebloem uit India (o.m. verkrijgbaar in de beter gesorteerde toko)
  • 180 ml water
  • wat extra bloem om te bestuiven
  • boter of geklaarde boter (ghee)

Doe de bloem in een beslagkom en voeg het water geleidelijk toe. Meng de bestanddelen al knedend tot een soepel deeg. Bedek de kom met een licht bevochtigde doek en laat het 10 minuten rusten.

Verdeel het deeg in ca 15 balletjes, bestuif die met wat bloem en rol ze uit tot ronde lapjes van ± 14 cm Ø.

Bak de deeglapjes in een droge koekenpan of op een dito bakplaat tot ze licht beginnen te bobbelen. Houd het brood met tang of spatel in beweging om aanbranden te voorkomen.

Heb je de beschikking over een gasfornuis, dan hoeft het brood slechts deels in de pan te worden gebakken. Om ook de binnenzijde goed gaar te laten worden kunnen de chapati’s – met gebruikmaking van een tang – boven een open vlam worden gehouden tot het brood begint op te zwellen en bruin kleurt. Dit vereist echter enige handigheid…!

Beboter de chapati’s aan één zijde of strijk ze in met geklaarde boter (ghee) en vouw ze dubbel alvorens ze te serveren. Chapati’s zijn geschikt om in te vriezen.

Wordt vervolgd

Bron: Tastes of India – Molina Hazuria (vertaald uit het Engels, Robert Jan). Zie ook: Rogan Josh, Kesar Chaawal en Daal.

Categorieën:Kookboeken, Recepten Tags: ,
  1. maandag 22 februari 2010 om 23.31

    Lijkt me erg lekker, ik ken chapati tot nu als chips (lastig te vinden, AH XL verkoopt ze).

  1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.