Home > Gewassen, have & producten, Media > Bakboter van Buur

Bakboter van Buur

woensdag 24 februari 2010

Wie nog nooit heeft gehoord van het ‘boteroproer’ mag nu eerst even zijn of haar kennis gaan bijspijkeren. Dat kan HIER, HIER, HIER, HIER, HIER, HIER, HIER en HIER.

Felix Wilbrink mepte de spijker op zijn kop: ook mij lukte het al vele lange jaren niet meer om een fatsoenlijk bakbotertje te scoren. Liet ik om het even welk klontje in de braadpan glijden, dan zat de wasemkap meteen onder de spetters en duurde het nog geen halve minuut vooraleer het vet begon te verbranden.

Uit louter wanhoop ben ik toen overgestapt op een samengesteld vetje van Bertolli: een vloeibaar fabrieksmengseltje op basis van olijfolie. Dat werkte tot m’n verbazing best aardig maar voor sommige klussen wil je als thuiskok toch ècht èchte boter gebruiken.

Zo begon mijn zoektocht naar goede bakboter: tot onlangs zonder enig tastbaar resultaat. Oké, Wilbrink mag dan tot de slotsom zijn gekomen dat de gebroeders Verdegaal in Oudendijk een prima product fabriceren, maar hun topspul is in de landstreek waar ik woonachtig ben niet of slechts met moeite verkrijgbaar.

Vorige week heb ik bij de Apeldoornse kaashandel Marcel’s Kaas het boterballetje dus nog maar weer eens opgegooid. Prompt kreeg ik voor de schappelijke somme van € 1,50 een goudkleurig pakje in m’n handen gedrukt, met de mondelinge garantie dat dit precies was wat ik wilde.

En dat bleek ook daadwerkelijk het geval! Fijne ouderwetse boter die niet spettert en niet verbrandt maar na het wegtrekken van enig schuim mooi lichtbruin kleurt: prima kwaliteit om een goed stukje vlees aan toe te vertrouwen.

Maar waar komt dit pakje toch vandaan? Bestudering van de wikkel leverde – behalve de vermelding “het echte Noord Hollandse kopje boter” – bitter weinig informatie op. De enige bedrijfsnaam die ik kon ontwaren was die van de firma “v/h J.P. Buur en Zonen” in Uitgeest maar dat blijkt een groothandel te zijn, en geen fabrikant.

Met de streepjescode op het pakje kwam ik trouwens bij dezelfde firma uit.

Dan maar eens een mailtje met het verzoek om nadere informatie naar Buur gestuurd, waarin twee simpele vragen:

 1. Wie produceert deze uitstekende bakboter?
 2. Wat betekent de aanduiding “Noord-Hollandse kopje boter”?
  Boter uit de kop van Noord-Holland?
  Boter van blaarkoppenmelk?

Helaas heeft de handelaar in Uitgeest het tot op heden nagelaten om te reageren en ik kan mijn nieuwsgierigheid niet langer bedwingen: wie de antwoorden weet mag het dus zeggen!

 1. donderdag 25 februari 2010 om 07.20

  Ik zou zeggen: grijp eens naar de telefoon. Tien tegen één leest men bij de firma Buur zijn e-mail niet, of wordt die alleen gebruikt door iemand die bestellingen opneemt.

  Je hebt het trouwens over bakboter, maar dat zie ik niet op het pakje. Naar mijn beste weten is bakboter een geconcentreerde boter waaruit het meeste water verwijderd is. Ik weet niet beter dan dat dit spul alleen in het horecacircuit te verkrijgen is.

 2. Robert Jan
  donderdag 25 februari 2010 om 12.17

  @Eetschrijver: ‘bakboter’ is mijn huis-tuin-en-keuken-aanduiding voor elke boter waarin ik kan bakken en braden, dit in tegenstelling tot ‘spatboter’ die uitsluitend geschikt is om op een boterham te smeren. In horecatermen heb je echter gelijk.

 3. Nancy
  donderdag 24 februari 2011 om 21.35

  Eigenlijk was ik even aan het googlen of ik een stamboom vond maar geen resultaat. Toen zag ik dit staan en klikte er op. Dit bedrijf word gerund door mijn opa. Ik heb de link doorgestuurd en mijn moeder zal de link laten lezen door mijn opa en zijn werknemers.
  U kunt het nog een keer proberen door te mailen.

  groetjes Nancy 13 jaar

 4. Ilse
  zaterdag 26 februari 2011 om 14.57

  Geachte Robert-Jan,

  Voor zover ik weet worden blaarkopkoeienmelk vooral gebruikt voor Leidse kaas, boter et cetera. Erg lekker.
  Ik gebruik de boter die je noemt op brood.

  Met groet, Ilse

 1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.