Home > Gewassen, have & producten, Recepten > Zeg groenteman…

Zeg groenteman…

woensdag 21 april 2010

…wat eten we vandaag? Die gevleugelde woorden uit de AVRO-radiorubriek van mevrouw Lotgering-Hillebrand – stevig verankerd in mijn kleuterherinnering (audiofragment) – gebruik ik nog wel eens tegen mijn eigen AGF-leverancier.

Nu was ik gisteren al van plan om een lentestamppotje in elkaar te draaien en dus ging ik op pad voor prutpiepers en andijvie. Maar Sjoerd – zo heet de groenteboer – duwde me een struik raapsteeltjes in handen onder het uitroepen: “Hier… andijvie kun je nog het hele jaar eten!”.

En gelijk heeft hij. Raapsteeltjes: de laatste keer dat ik ze nog bereidde zal minimaal tien jaar geleden zijn. Hetzelfde geldt overigens voor meiknolletjes en postelein. Ik moet mijn leven beteren.

Ingrediënten:

 • 1 struik raapsteeltjes
 • aardappelen
 • 1 flinke lik (Griekse) yoghurt of crème fraîche
 • 1 likje mosterd
 • 1 likje mierikswortel
 • peper & zout naar smaak
 • gesnipperde ui
 • spekblokjes

Was de raapsteeltjes grondig in koud water en snijd de struik fijn zoals je dat ook met andijvie zou doen.

Kook de aardappelen tot ze gaar genoeg zijn en giet ze af. Bewaar het kookvocht.

Pureer de piepers met stamper of keukenmachine tot een gladde massa. Giet er eventueel een scheut kookvocht bij indien de stamppot te droog dreigt te worden.

Voeg daar de yoghurt (of crème fraîche), de mosterd, de mierikswortel plus peper & zout aan toe.

Snijd spek in blokjes en bak ze uit in eigen vet.

Meng de gesneden rauwe raapsteeltjes, de gesnipperde ui en de spekblokjes door de puree.

Ik serveerde dit potje met traditionele vaderlandse gehaktballen van mager rundergehakt met een uitje, een eitje, paneermeel en gehaktkruiden.

Het zal de trouwe lezers zijn opgevallen dat ik een poosje niet actief ben geweest op dit blog. Een zeurende zenuwontsteking hinderde mij bij het koken en – vervelender nog – bij het typen. Het ergste lijkt nu echter achter de rug. Ik herbegin dus met een eenvoudig te maken maaltje maar hoop binnenkort ook weer eens iets uitdagenders te presenteren. Heb geduld.

 1. donderdag 22 april 2010 om 08.16

  Ha fijn, het gaat dus de goede kant op! Sjoerd lijkt me een prima groentenboer. In ieder geval geeft hij je een juist advies!

 2. maandag 26 april 2010 om 13.35

  Vervelend die ontsteking, ik wacht op het volgende (raapstelen?)gerecht bij gebrek aan stamppotbegrip. Helaas is dat ook 1 van de slechts 2 recepten in het boek Raapsteeltje (waarom het dan zo heet?), er valt vast meer mee te doen maar wat?

 3. maandag 26 april 2010 om 14.47

  @ Yvon
  Tanja had laatst een recept voor een leuk raapstelentaartje met ik meen Munster, kan ook Comte geweest zijn, in ieder geval kaas.

 4. maandag 26 april 2010 om 23.01

  @ Carla, gezien en die combinatie lijkt me lekker. Elle Eten publiceerde hetzelfde recept, maar als ik ze maak ga ik af op de aangepaste versie van Tanja.

 5. Robert Jan
  dinsdag 27 april 2010 om 15.05

  @Yvon: ik heb jouw vraag nog even aan Sjoerd voorgelegd maar die kwam ook niet verder dan stampen, stoven of bereiden als salade.
  Het het recept van Tanja waarop Carla doelde vind je hier: http://bit.ly/ciVhWi

 6. Jakkepoes
  zondag 29 mei 2011 om 22.14

  andijvie! heerlijk! Dit ga ik zeker maken.

 7. zondag 12 juni 2011 om 21.48

  De hier afgebeelde raapstelen zijn van het ras/cultivar Namenia. Dit zijn wat grovere raapsteel. De fijnere
  variant is raapsteel ‘Gewone Groene’. Zie ook http://www.raapstelen.nl – je moet er ws. wel specifiek om vragen bij de groente-specialist.

  Alle raapstelen komen uit de familie van de Brassica – koolsoorten. Bevatten opmerkelijk veel ijzer, en juist de combinatie met relatief veel vitamine C, zorgt er voor dat de ijzer beter opgenomen wordt door het lichaam – zie ook artikel http://bit.ly/l9u4q8 – Meegenomen is dat deze groente ook veel foliumzuur bevat, vandaar dat huisartsen dit ook aanraden bij zwangere vrouwen, en zelfs sperma-kwaliteit schijnt te verbeteren.

  Ofwel niet alleen lekker – maar ook nu supergezond – eet smakelijk !

 1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.