Home > Recepten > Fettuccine al burro e parmigiano (“Alfredo”)

Fettuccine al burro e parmigiano (“Alfredo”)

woensdag 10 oktober 2012

Fettuccine “Alfredo” is een eenvoudige, snelle pastabereiding die wordt gemaakt van fettuccine gehusseld met Parmezaanse kaas en boter. Het recept dateert van 1914 en is vernoemd naar de Italiaanse chef Alfredo Di Lelio die sinds 1907 de pollepels zwaaide in zijn restaurant aan de Via della Scrofa in Rome.

Het verhaal gaat dat hij deze pasta voor het eerst maakte ten behoeve van zijn echtgenote die – kort na de bevalling van hun eerste kind – weinig voedsel kon verdagen maar dit kostje met smaak oppeuzelde en zonder mankeren binnenhield. Sindsdien prijkte het gerecht permanent op de menukaart.

Wereldfaam verwierf deze schotel toen in 1920 de pasgehuwde filmsterren Mary Pickford en Douglas Fairbanks een bordje bij Alfredo hadden genoten en zijn recept meenamen naar Hollywood om het daar geregeld voor hun – al even beroemde – vriendenkring klaar te (laten) maken.

In de Verenigde Staten is het sindsdien tot de nationale keuken gaan behoren, al wijken vele bereidingswijzen – bijvoorbeeld door toevoeging van knoflook, room, roomkaas, peper en zout – inmiddels nogal af van de oorspronkelijke, simpele receptuur.

Nog even terug naar Rome nu. Nadat Alfredo zijn restaurant in 1943 had verkocht, opende hij in 1950 een nieuwe eetgelegenheid aan de Piazza Augusto Imperiatore, die tot op de dag van vandaag bestaat en wordt bestierd door zijn kleinkinderen Alfredo en Ines Di Lelio. De klassieke bereidingswijze van opa Alfredo’s pasta wordt daar nog steeds geserveerd.

Men maakt het als volgt:

Kook 4 ons fettuccine all’uovo volgens de regelen der kunst – in ruim water en vooral niet te lang – al dente! Snijd ondertussen 2 ons koude boter in kleine blokjes en deponeer die in een warme schaal. Giet de pasta af maar bewaar een kopje van het kookvocht.

Doe de pasta bij de boter en voeg daar meteen 2 ons geraspte Parmezaanse kaas aan toe. Hussel de hele zaak goed door elkaar. Giet er tijdens het omscheppen ook nog het kopje kookvocht overheen om de massa smeuiig te houden.

De hele procedure kost slechts enkele minuten: juist voldoende tijd om de aria “Amami Alfredo” uit Verdi’s “La Traviata” uit volle borst mee te kwelen…

 

Categorieën:Recepten Tags: ,
  1. donderdag 11 oktober 2012 om 10.06

    Nu was ik enkele dagen geleden op zoek naar een goede Mac & Cheese maar dit is ook een prima optie. Ik begrijp dat ik snel weer eens naar Warmond moet.

  2. donderdag 11 oktober 2012 om 19.43

    Een tochtje naar De Sophiahoeve in Warmond is altijd nuttig en aangenaam… 🙂

  3. zaterdag 13 oktober 2012 om 13.07

    Grappig, ik wilde net hetzelfde zeggen over Mac n Cheese.
    🙂
    Ik hou van dit soort recepten, snel, simpel en lekker.

  4. maandag 15 oktober 2012 om 09.27

    HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO”
    With reference of your article we have the pleasure to tell you the history of our grandfather Alfredo Di Lelio, creator of “fettuccine all’Alfredo” (recipe in the world known).
    Alfredo di Lelio opened the restaurant “Alfredo” in 1914 in a street in central Rome, after leaving his first restaurant run by his mother Angelina in Piazza Rosa (Piazza disappeared in 1910 following the construction of the Galleria Colonna / Sordi). In this local spread the fame, first to Rome and then in the world, of “fettuccine all’Alfredo”.
    In 1943, during the war, Di Lelio gave the local to his collaborators.
    In 1950 Alfredo Di Lelio decided to reopen with his son Armando his restaurant “Il Vero Alfredo” in Rome, Piazza Augusto Imperatore n.30, which is now managed by his nephews Alfredo (same name of grandfather) and Ines (the same name of his grandmother, wife of Alfredo Di Lelio, who were dedicated to the noodles).
    See also the site of “Il Vero Alfredo” http://www.alfredo-roma.it/).
    We must clarify that other restaurants “Alfredo” in Rome do not belong to the family tradition of “Il Vero Alfredo” in Rome.
    We inform that the restaurant “Il Vero Alfredo” is in the registry of “Historic Shops of Excellence” of the City of Rome Capitale.

    Best regards Alfredo e Ines Di Lelio

  1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.